Świetna kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Wśród licznych możliwości, które oferuje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, kolorów oraz duża porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie potrawy
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne jedzenie włoskie
Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. Krakow Restaurant italian Cuisine Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe i przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty nie są w stanie się znudzić.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, tortellini, minestrone oraz liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- gorgonzoli, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film