przepisy Wegetariańskie z mozzarellą

Apetyczny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Niewątpliwie, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokumentnie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, ale równolegle nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

jaka mozzarella   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu stereotypowi ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.

mozzarella

Skąd więc wziąć kreatywny, dobry ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – faktycznie warto dopłacić i napełniać się pysznym smakiem.