Kraków- nie tylko budowlane zabytki, ale także przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Mimo to stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz piękne zabytki – to też kuchnia oraz lokalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy chodzi o dania i regionalne produkty.
dobra kuchnia włoska w Krakowie
Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez świetnych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły w wielu przypadkach tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wyśmienitych regionalnych składników – turyści w większości wypadków wyszukują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych opiszą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Fanatycy zup powinni skosztować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, jaki można traktować jako zwykły przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go również specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź kompozycją suszonych ziół.
Mniej kultowym, choć też uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po swoistych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-grande-mamma/
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy wyszukują innowacyjnych, lokalnych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą jakich są w stanie o dużo porządniej poznać Kraków i jego okolice.