Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i wykorzystywali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Sporo wieków następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się więc raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby zdobyć rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych towarów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga obszernego trudu. jak wybierać kawę Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to wybitnie śladowe przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też odpowiedniego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film