Sekrety kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia krajowa ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na postać kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego różne obyczaje, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, jakie sztampowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest przede wszystkim to, że najistotniejszym i w największym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z rozmaitymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma ściśle mówiąc dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści akcentują, że jest smakowita oraz sycąca.